JOS SINULLA ON ENEMMÄN…

Kuuntelin sunnuntaina toisella korvalla Radio Suomea ja sieltä iski tajuntaan tällainen viisaus:

Jos sinulla on enemmän kuin tarvitset, älä korota aitaa vaan pidennä pöytää.

Aivan upeasti tiivistetty ohje siitä, kuinka monet maailman ongelmista voitaisiin helposti ratkaista. Tietysti harmittaa, etten itse tuota keksinyt ja lievästi harmittaa, että jonkun miestoimittajan sanoma jäi ilman taustatietoja: kuka tämän on keksinyt ja milloin. Googlailukaan ei tuonut valaistusta asiaan ei myöskään Areena.

Tokihan tunnen ihmislajin käyttäytymistä sen verran, että ajatus on idealistinen. Olisi niin kiva ja järkevääkin, jos ihmiskunta tähän pystyisi, mutta kun se ei näytä pystyvän. Siksi meillä on tämä byrokratiakin, että edes hieman voitaisiin (eliitti)apinoiden ahneutta rajoittaa. Panama- ja muut vastaavat vuodot paljastavat kuinka huonosti tämä kontrolli käytännössä toimii.

Nyt kun oikeisto on rahvasta hallitsemassa, noita ahneuden rajoitteita on alettu purkaa normitalkoiden varjolla. Kiintoisaa on, että ensimmäisenä käydään meitä kaikkia suojaavien ympäristösäädösten kimppuun, ei niihin todellisiin byrokratian kukkasiin, joita esimerkiksi siveellisyyden varjelemiseksi on tehtailtu. Kaiken lisäksi koko ajan laaditaan uusia lakeja, joilla yksittäisten ihmisten huonosta käyttäytymisestä tehdään rikollista toimintaa.

Ennen byrokratia siis suojeli kansalaisia yritysten ahneudelta, kohta yritykset saavat taas tehdä mitä haluavat, mutta tavallinen kansalainen ei.

Vika ei kuitenkaan ole ihmislajissa sinänsä. Evoluution tuloksena olemme hyväntekijöitä. Evoluutio ei vain voinut varautua siihen, että ihminen joskus keksisi rahan.

Oikeisto siis rakentaa aitoja pöydän pidentämisen sijaan. Ei yllätä, onhan oikeisto rikkaiden asialla. Tutkimuksista tiedämme, että rahalla on tuhoisa vaikutus ihmismieleen. Raha on epäilemättä aiheutanut enemmän tuhoa ihmiskunnassa kuin huumeet konsanaan. Se panee aivot huumeitakin pahempaan soolmuun. Jos raha keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin yhteiskunnalle vaarallisena; yhteiskuntahan on yhdessä tomimista. Rahamoodissa elävät ovat kuitenkin itseriittoisia otuksia, joille muut apinat ovat lähinnä häiriötekijöitä.

Paljon ansaitsevat valehtelevat enemmän, auttavat toisia vähemmän ja jopa pysähtyvät suojatien eteen harvemmin verrattuna normiapinoihin. Kannattaa lukea tämä Jani Kaaron juttu.

Professori Kathleen Vohs on tutkinut rahan psykologiaa ja todennut, että jo pelkkä rahan ajatteleminen vähentää koehenkilöiden empaattisuutta ja saa heidät asettamaan oman edun yhteisen edun edelle. Raha siis saa ihmisen toimimaan evoluutionsa vastaisesti.

Luultavasti alttius rahamoodiin vaipumisessa on samalla tavalla yksilöllistä kuin huumeriippuvuuteen sairastuminen, sillä aivokuvat paljastavat kuinka politiikan eri laitoja kannattavilla apinoilla on rakenteellisia eroja aivoissa.

Voisiko jopa tehdä sellaisen johtopäätöksen, että vasemmistolaidalla on suurempi vaara joutua huumeiden, oikeistolaidalla rahan orjaksi?

Rahamoodi on yksi syy siihen, että Sveitsin kansalaispalkkahanke kaatui kansanäänestyksessä. Sveitsiläiset eivät halunneet pidentää pöytää. Ihminen on kuitenkin laumaeläin. Mitä paremmin yhteisö voi kokonaisuutena, sitä elinvoimaisempi se on. Siksi riittävän suuri kansalaispalkka takaisi parhaan mahdollisen tuottavuuden, mitataan sitä sitten millä tavalla tahansa – sillä kansalaispalkka on ihmisoikeuksien ylin mittari.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s