VAARALLINEN NOLLAVIKA

 

Tiesitkö, että voit kuolla kodissasi sähköiskuun, vaikka kaikki asennukset olisi tehty asianmukaisesti? Ei se mitään, en tiennyt minäkään, vaikka olen ”nauttinut” median valistussaarnoista puoli vuosisataa.

Älä mene heikoille jäille”

Käytä heijastinta”

Muista turvavyö”

Älä sorru tissikatseeseen”

Syöt liikaa lihaa”

Huumeet ovat vaarallisia”

Suojaa pääsi (pyöräily)kypärällä”

Olet varmaan (peli)riippuvainen”

Kauheita nuo nuorison napapaidat”

Miljoona enemmän tai vähemmän tärkeää asiaa, joiden mukaan jokaisen kansalaisen pitäisi elää siitä huolimatta, että meitä jatkuvasti muistutetaan kuinka erilaisia olemme. Tämä on kai sitä modernia tiedonvälitystä?

Mutta sitten, kun lauantainen Rauli -myrsky iskee Apinametsään, pimentää huushollin tuntikausiksi ja sähköjen palatessa valot palavat puoliteholla, sähkökeskus huutaa, kiuas romisee ja pakastin ei mene päälle, siihen meitä ei ole valmennettu.

Onneksi soitin sähköverkkoyhtiö Elenian vikapäivystykseen. Automaatin utelujen ja neuvojen sekä odotusmusiikin jälkeen sieltä lopulta vastasi sorea, tekisi mieli sanoa seksikäs, naisääni. Omistajansa epäili heti nollavikaa ja käski sammuttamaan sähköt koko taloyhtiöstä tai vähintään omasta mittaritaulusta (muistaen, että senkin metallikuori voi olla jännitteinen). Heti, sillä voisin saada sähköiskun metallipinnoista tai vaikkapa suihkusta. No niin, olin tietysti juuri käynyt suihkussa… Laitteetkin voisivat mennä rikki mahdollisten jännitteenvaihteluiden vuoksi. Pahimmassa tapauksessa koko talo voisi palaa poroksi.

Armas Kumpulainen kertoo, mihin kaikkeen nollavika voikaan johtaa.

Nollavika ei tarvitse edes myrskyä ilmetäkseen. Juuri äsken opin, että vika voi aiheuttaa jopa 400 voltin jännitepiikin. Ilmeisesti sentapainen rikkoi taloyhtiömme lämminvesitermostaatin.

Voisi kuvitella, että tällainen vaaratilanne olisi näkyvämmän valistuksen väärti. Vielä näin yksinkertainen asia: jos valot tai sähköt reistailevat, katkaise virta sähkökeskuksesta ja soita verkkoyhtiöösi. No niin, tähän se sitten usein tyssääkin. Vai tiedätkö Sinä, mikä firma sen sähkön seinääsi toimittaa?

Netistä löytyy vain hyvin vähän nollavikavaroituksia. Radio Turku on tehnyt jutun asiasta tammikuussa 2012. Muutama päivä aiemmin sama varoitus julkaistiin Keskipohjanmaa -lehden verkkosivuilla. Jämsän Seutu kirjoitti asiasta lauantaina. Siinä se juornalistien ponnistus asian eteen taitaa sitten ollakin.

Sähköyhtiöiden sivuilla asiasta toki kirjoitetaan, mutta kuka niitä nyt työkseen lukisi. Elenia muistutti asiasta sunnuntaina. Tosin varoitus oli kätketty helikopteriuutisen sisään. Radio Keski-Suomen toimittaja Mikko Maasola oli ollut tarkkana ja bongannut sieltä tämän tekstin:

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen.

Mikko oli jopa vaivautunut soittamaan Tukesiin ja saanut sieltä langan päähän ylitarkastaja Markku Suvannon. Tämä kertasi jo edellä mainittuja asioita suorassa radiolähetyksessä. Mainitsi myös, että Tukes on tiedottanut vaarasta sähköurakoitsijoille.

Kenen syy?

Ketä nyt sitten pitäisi syyttää, jos vaikkapa marjoista täpötäysi pakastimeni olisi sulanut tai mennyt rikki?

Omaa itseäni? Olisin toki voinut varautua tilanteeseen laittamalla pakastimen pakastusasentoon heti, kun sääennustukset tulevasta myrskystä varoittivat. Se olisi tuonut lisäaikaa mahdollisen sähkökatkon pitkittyessä. Olisin myös voinut lukea kaiken sähköyhtiöiden sivuilta, ehkä olisin törmännyt jossain vaiheessa nollavikaankin…

Eleniaa? Tuttavat haukkuvat Eleniaa vika-alttiiksi yhtiöksi. Raulinkin aikana sen alueella taisi olla eniten sähköttömiä talouksia. Ehkä asiaan vaikuttaa kuitenkin eniten ilmajohtojen määrä. Ja se seksikäs nainen siellä langanpäässä parantaa kummasti yhtiön mainetta – siitäkin huolimatta, että lupaamansa tekstiviestiä ongelman poistumisesta ei koskaan lähetetty…

Miehiä? Tämä taitaa olla se paras sylkykuppi kaikkiin ikäviin asioihin maailmassa. Ainakin 99 prosenttia myrskyissä, sateissa, nietoksissa ja pakkasissa ahertavista pelastajista kun sattuu olemaan urosapinoita. Se siitä tasa-arvosta…

Tukesia? Niin, miksi Suomen ylin turvallisuusviranomainen Tukes valistaa vain sähköurakoitsijoita? Luulisi kansalaistenkin henki olevan heille tärkeä. Selitykseksi ei riitä, että viat ovat satunnaisia, kuten Markku Suvanto linjasi. Tukesin visio ylpeästi julistaa, että toiminnan tavoitteena on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. Paljonkohan tuostakin muotoilusta on konsultille maksettu…

Media voisi tietysti olla viidentenä syytettyjen listalla, mutta en viitsi. Median kanssa jää aina toiseksi, sillä toimittajat päättävät, mistä ja missä valossa meillä julkisuudessa keskustellaan. Harva heistäkään uskaltaa katsoa peiliin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s