KUN EEVA LITMANEN RAIVOSTUU

Kun nainen raivoaa, häntä ihaillaan. Kun mies raivoaa, se pistetään telkien taakse.

Kävin katsomassa Luokkakokouksen ensimmäisen osan, kun se tuli teattereihin. Hauska pläjäys urosapinoiden maailmasta. Olin ajatellut, että pitää se toinenkin osa nähdä. No nyt ei enää tarvitse raahautua elokuvateatteriin. Maanantaina kerrottiin, että myös feministi Eeva Litmanen on saanut siitä roolin.

En edes muistanut, millaisesta henkilöstä on kyse, kun näyttelijä Litmasen haastattelu tunki radiouutisista. Ei minulla ole ollut mitään Litmasta vastaan, toki en ole koskaan hänen esiintymisistään vaikuttunutkaan. Tilanne muuttui maanantaina, kun Litmanen puki telaketjut päälleen. Päivän uutistarjonta pursuili muutenkin sitä ainoaa oikeaa aatetta.

Istuin taksissa, kun professoritason (!) apina, Jaana Vuori, kauhisteli mainoksen parrakasta Lego -ukkoa. Taksikuski ihmetteli kanssani median tasoa. Sama ”uutinen” tarjoiltiin sitten kaikissa kuulemissani Radio Suomen uutislähetyksissä. Ja tuo hölmöily oli maanantai-illan luetuin uutinen Ylellä! Mietipä hetki, missä näitä skandaaleja tehtaillaan ja minkä vuoksi.

Ei kannata ihmetellä, miksi valtakunnan tuottavuus laskee kuin lehmän häntä. Suomalaisten aika kuluu mitä kummallisempien hysterioiden vatvomiseen. Joensuun kaupunki ei ole ensimmäinen taho, joka on pakotettu pyytämään anteeksi, vaikka pahoitteluun ei olisi mitään syytä.

Kohta varmaan säädetään laki, jossa kaikki yhteuiskunnassa tehtävät, suuret ja pienet päätökset määrätään feministituomioistuimen ennakkotarkastukseen. Maailmalta löytyy hyviä toimintamalleja, eikun vaan Iraniin benchmarkkaamaan!

Litmasen mustat aukot

50 -vuotista uraansa juhliva näyttelijä Eeva Litmanen halusi käyttää elämänsä tilaisuuden vihapuheeseen. Sen lisäksi, että taiteilijan raivolle nyökytelleen toimittajan Mikko Pesosen tekemä haastattelu lohkaisi leijonanosan päivän lyhyistä radiouutislähetyksistä, se oli yksi pääaiheista ja vei lähes kolme minuuttia Ylen puoli yhdeksän tv-uutisista.

En voi olla vertaamatta tapahtunutta maailman ykköstutkijoihin kuuluneen Ilkka Hanskin kuoleman saamaan huomioon Ylellä – ei yhtä sanaa illan pääuutislähetyksessä! Tämä kertoo paljon yhteiskuntamme rationaalisuudesta.

Litmanen halusi tölväistä Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia ja uutta Tuntematon Sotilas -elokuvaa tekemällä asiasta tasa-arvo-ongelman: naisnäyttelijöille ei vieläkään tarjota tarpeeksi hyvinpalkattuja ja näyttäviä rooleja. Litmanen ei ole yksin valituksessaan, samaa viestiä on tehtailtu useammankin naaraan toimesta.

Kaikilla näillä ”patriarkaattia” eli miehiä syyttävillä naisilla on ajattelussaan ainakin kaksi mustaa aukkoa – lukuisten mustien pisteiden lisäksi

Ensimmäinen aukko

Feminismissä uskotaan edelleen ihmisen syntyvän tyhjänä tauluna, johon kaikki ominaisuudet (sukupuolesta lähtien!) tarttuvat kasvatuksen ja kulttuurin avulla. Tieteen kanssa tällä uskomuksella ei tietysti ole mitään tekemistä. Jos näin olisi, naiset joutuisivat merkilliseen valoon. Silloin kaiken pahan alku eli ”patriarkaatti” paljastuisikin naisten omiksi valinnoiksi. Naiset hyväksyvät ne urokset, jotka pääsevät jatkamaan sukua, naiset kasvattavat pojista miehiä niin kotona, päivähoitolaitoksissa kuin suurelta osin kouluissakin.

Jos mies ei kelpaa, ehkä kannattaisi katsoa peiliin.

Nyt etenkin naisten suusta kuulee jatkuvasti vaatimuksia siitä, että jokaisen pitää saada olla oma persoonansa. Hyvä periaate, paitsi ettei oikeus koske valkoisia heteromiehiä.

Tyhjän taulun politiikka tarkoittaisi myös sitä, että homojen eheyttämisvaatimukset olisivat oikeutettuja, koska homoseksuaalisuuskin olisi siinä tapauksessa opittu, kulttuurinen tapa.

Toinen aukko

Litmanen vaatii, että naisnäyttelijöille pitää tarjota huipputason rooleja kultalautasella. Kenen niitä rooleja pitäisi heille tarjota? Ilmeisesti miesten, ei kai Eeva muuten olisi Tuntematonta Sotilasta mestauspölkylle sovittanut. Miehet muka suhmuroivat rooleja vain toisilleen yhtään siitä välittämättä, löytyykö elokuville katsojia.

Mikään ei estäisi naisia ryhtymästä käsikirjoittajaiksi, ohjaajiksi ja tuottajiksi. Mikään ei estäisi naisia ottamasta riskiä ja perustamasta Suomen parasta elokuvastudiota – vähän samaan tapaan kuin Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia rakennuttivat Helsinkiin Suomen parhaan nähtävyyden. Miksi naisasianaiset aina valittavat, miksi he eivät kääri hihojaan ja ryhdy itse hommiin? Luulisi sen onnistuvan, onhan meille pitkään jankutettu, kuinka he ovat kaikessa kymmenen kertaa miehiä parempia. Lisäksi yhteiskunnan tuki olisi taattu jo pelkän tasa-arvokortin perusteella.

Ei tuossa valittamisessa toki ole mitään uutta, toimintamalli tulee miljoonien vuosien takaa. Feministit toimivat samalla tavalla kuin kollegansa nykyisissä simpanssilaumoissa. Se selviää kädellistutkija Frans de Waalin kirjasta Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes. Kun urokset saapuvat metsästysretkeltä himoittujen lihanpalojen kanssa, naaraat tarjoavat uroksille seksiä osuutensa saadakseen. Mutta eivät kaikki. Pieni osa naaraista inhoaa heteroseksiä ja järjestää lihanhimossaan itkupotkuraivarin.

Voi kauheaa! Simpanssilaumoissakin siis segregaatio rehottaa ja laumat ovat läpeensä paitsi heteronormatiivisia myös sukupuolittuneita. Urokset metsästävät ja naaraat hoitavat jälkikasvun. Varmaan simpanssienkin pitäisi siirtyä sukupuolineutraaliin toimintaan, saisivat naaraat metsästää lihansa aivan itse? Eivät lopu feministeiltä työt muutamaan miljoonaan vuoteen…

Naiset puhuvat, miehet tekevät, tuossa kai se on sukupuolten ero tiivistetysti. Tänäisellä Ylen kakkoskanavalla ero konkretisoitui havainnollisesti, kun ensin Blogistaniassa neljä naista diskuteerasivat isojen naisten yksilötason kokemuksista. Heti perään tuli ohjelma norjalaisveljeksistä, jotka ratkovat verstaallaan maailmanlaajuisia teknisiä ongelmia ja rakentavat kaikkea mitä tilataan.

Johtopäätös

En suuremmin vaikutu naisista, jotka eivät pysty loogiseen ajatteluun. Kokemus on osoittanut, ettei feministi siiihen pysty. Hänen edustamansa ajattelu on nykyään suurin este parempaan tulevaisuuteen. Totta kai yhteiskunta on heteronormatiivinen ja sukupuolittunut. Ilman niitä maapallolla ei olisi ihmistä eikä mitään muutakaan tietoista elämää. Feminismi haluaa viedä meitä bakteereiden ja amebojen kaltaiseen sukupuolineutraaliin maailmaan.

PS. Ilmainen vinkki sukupuolentutkimuksen professoreille. Olette unohtaneet ainakin yhden tärkeän tasa-arvo-ongelman. Paraolympialaisia katsellessa kiinnitti huomiota, että näkövammaisten naisten 100 metrin juoksussa vain yksi kuudestatoista rinnallajuoksijasta oli nainen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s